YPG'nin Afrin'den çekilmesi
Sivil katliamı ve kentin tümden yıkımını engellemek için YPG güçleri Afrin şehir merkezinden çekildi. Türk ordu birlikleri ve ona bağlı ÖSO çeteleri halktan ve direniş güçlerinden arınmış boş bir şehre girdiler. Bütün görüntülerde kendilerini karşılayan tek bir sivil, hareket halinde bir araç yoktu. YPG güçleri ve halk disiplinli bir şekilde şehirden geri çekilmişti.
Kürt halkının stratejik düşmanı Türk ordusu ve ona bağlı çeteler Kürtlere ait simgeleri, bayrakları, heykelleri devirdi. Geri çekilmiş Kürdün boş sokaklarında zafer çığlıkları attı. Yakın zamanda Sur, Cizre ve Şırnak felaketlerini yaşamış, Kerkük'ü direnmeden teslim etmiş Kürtler için hoş bir görüntü değildi.
Afrin'den Şehba'ya çekilen şehir yönetimi, Türk devletine karşı direnişi sürdüreceklerini açıkladı.
Savaş toplumsal ve askeri bir kabadayılık değildir. Propagandanın önemi büyüktür, ancak sonucu askeri gücün kendisi ve masa başı görüşmeleri belirler.
YPG güçleri var olan imkanlarla Türk ordusu ve ona bağlı çetelere karşı iyi savaştı. Ancak her savaşta olduğu gibi, bu savaşta da bazı gerçekler tekrar Kürtlerin önüne çıktı.
Japonların bir sözü var: Gökyüzüne hakim olamadığın yer senin değildir.
Türk devleti daha çok hava saldırılarıyla sonuç aldı. YPG mevzilerinin havadan vurulması sonucu Türk ordu birlikleri karadan ilerleyebildi.
Hava savunma sistemine sahip olmayan ülke savaşçıları için mevzi savaşı vermek çok zordur. Düşünün, bir tepede veya bir binanın arkasında karadan ilerleyen birliklere karşı savaşıyorsunuz. Kara birlikleri ilerleyemiyor. Mevziniz o noktada sabit. Düşmanı gücün uçakları geliyor, direnişçi mevzileri bombalayarak hallaç pamuğu gibi atıyor. Afrin savunmasında hep bu oldu. O zaman hava savunma sistemine ve savunmasına sahip olmayan ulus savaşçılarının önünde tek seçenek kalıyor. Güçlerini dağıtmak, görünmez kılmak ve hiç bir mevzisini düşman devletin savaş uçaklarınca vurulacak noktalarında bulundurmamak. Bu da doğal olarak mevzi savaşını terk etmek, geri çekilmek ve düşman birliklerinin geçişine müdahale etmemek anlamına geliyor.
Şehir sınırına kadar çoğunlukla mevzi savaşı veren YPG, Afrin'de bunu yaptı. Türk ordu birlikleri ve ona bağlı çetelerle mevzi ve sokak savaşına tutuşmadı.
Yapabilirdi, ancak bir şehir aylarca yıkılır, halk ölür, iki taraf için de Afrin bir cehenneme dönerdi.
Böyle bir savaşın sonunda Türk ordusu ve ona bağlı çeteler kan revan içinde yine şehre hakim olabilirlerdi. Ancak Kürt halkının yaşayacağı travma ve kayıplar daha büyük olurdu.
Eğer YPG mevzi savaşının dışında, savaşı kendi koşullarında belirleyen bir gerilla tarzında karar kılmışsa, savaş başka bir şekilde devam eder ve Türk ordusu bu savaşta ağır kayıplar vermeye devam eder. Bu konuda kimsenin YPG'lilerin ciddiyetini ve savaş gücünü tartıştığını ve küçümsediğini sanmıyorum. Mevzi savaşlarından çekilmiş ve üstündeki sivil ağırlığı atmış olan YPG güçleri ortalıkta başı boş serseriler gibi dolaşan işgalci güçlere her yerden ve her yönden vurabilir. YPG savaşçıları bu konuda IŞİD'e karşı verdikleri savaştan dolayı çok tecrübeliler.
Hava saldırı sistemlerine, tanklara, toplara ve düzenli orduya karşı benim başından beri savunduğum bir vatan savunma sistemi var. Savaşı, işgalci gücün istediği koşullarda, yani mevzi savaşında değil; kendi yapına uygun olarak vur-kaç koşullarında kabul edeceksin. Her ağaç, her köşe, toprağın her metre karesi, her tepe, her bina arkası, her bodrum işgalci güce korku salacak. Her an her yerden çıkabileceğin dehşeti Kürt katillerinin ayaklarını titretecek.
Böyle bir savunma savaşını sürdürmek çok mu zor? Aslında en kolayı ve sonuç alıcı olanı budur. Kürt halkının düşmanları Kürtleri hep mevzisi belli dağ ve şehir savaşlarında yendi, travmalar yaşattı. Binlerce, onbinlerce Kürt genci şehir bodrumlarında, dağ yamaçlarında ve vadilerde öldürüldü.
Yıllardır tepesi, sığınağı, bodrumu, sokağı beli savaş tarzının gerekli olmadığını Kürtlere anlatamadım.
YPG güçlerinin Afrin'i terk etmesi ve Kürt düşmanı işgalci güçlere karşı gerilla savaşı kararı alması bir yeniklik değil, yeni bir durumun işaretidir.
Ayrıca sık sık düşünce farklılıklarını ortaya koymak bir zayıflık değil, deeğişen koşul ve olaylarla ilgilidir.
11 Mart'ta bir Facebook paylaşımında şunları yazmıştım:
Hasan Bildirici: Yazıma ek olarak
Zaman zaman kendi siyaset ve savunma sorunlarını tartışma yerine sürekli propaganda ile beslenenlerin en ufak olumsuzluktaki hayal kırıklığı büyük olur ve gerçekleri söyleyenlere saldırırlar. Savunma ve siyaset sorunu olmasaydı Kürtler zaten şu an dünyaya "soykırım altındayız" çağrısı yapmazlardı. O gün bir Amerikalı general, "böyle giderse 25 yıl içinde Rusya karşısında üstünlüğümüzü kaybederiz," demişti. Kimse bu Amerikalı generale saldırmadı. 30 günlük ayın bir gününü ulusal sorunlarına ayıran Kürt, zaferi önce kendi içinde kazanmış demektir. Türk ordusunun tankları, topları, uçak ve helikopterleri Afrin'e varmışsa burada karşılıklı bir kırım savaş olacaktır. Yazımın altına düşen bir kısım nota şaşırdım. Bundan önceki yazdıklarımız ilahi kavramlarmış gibi, değiştirmemem gerektiğini söylüyor bazı arkadaşlar. Suriye'de her şey günlü değişirken, ben değişmez yazılar yazayım öyle mi?Ayaklarımız yere bassın. Bütün YPG güçleri Afrin'den çekilse ve Türk ordusuna boş bir şehir bıraksalar ben bunu yine travma haline getirmem ve YPG'yi yenik saymam. Travma psikolojisinden çıkılmalıdır. Anlatmak istediğim budur. Suriye'de dengeler çok sık değişecektir.
Yorumlar
Bir ulusun tarihi kahramanlarinin ilkeli ve cagda§i olurmu?
Kawa ilkelmi§ merhum Mazlum Dogan cagda§mi§ denilmesi dogrumu?
Diyabakir zindanin,da direnen ve hayatlarini kaybedenler,Hil vanli,Siverekli ,Batmanli,Diyar bakirli ,Bingollùler iken tutup Tunceli cagda§a bah§ ettiler.
Zindanin kahramani Fuat Cavgun ve diyer magdur kahramanlarin durumunu bilen varmi?
Tipki gerilla gazileri gibi.
1980 tv kanallarina çikan itirafcilar,acl ik grevi kiricilari,dort ler kendini yakarken kimlere kar§i "kahrolsun ixanet"diyorlardi?
Tunceli Alivileri tùm Mara§ Alivilerini iç infazlarla bittirdiler.
Kalanlarida ixbarcilikla.
Turkùm diyip tek tip elbise giydiler35 kogu§a gittiler.
Tùrkùm demiyen ve tek tip elbise giymeyen oldùrùldù.
PKK Tunceli basini bu yigitlerin ismini dahi yazmiyor.
Abdullah Oçalan bo§unami bunlara çorbaci diyordu?
Kendilerine. Newroz,a vè Piroz bit u jiyanèk asudè,bijdàr u azad niyaz dikim.
Heval Scharro Newroz li tè u malbata tè piroz bit.
Hemi rojen tè Newroz bitè.
Simdi Efrin halki ve Efrin YPG gucleri uymadiklari icin hain mi ???
Bana gore Efrin halki dogru sunu yapti
Bakarsin yarin oraya UNO denetimi gecebilir
Koriander bir YPG ve imha olan bir Efrin halki daha mi iyi olurdu ???
Bence hayir , bir siyasetci nasil boyle hoyratca kendi halkiyla olabiliyor ???
Gercekten anlayamiyorum
Birde Tarsuslu Ilahi Turan Kalkan diyor , Efrin in intikami Semdinli nin dusmesiyle alacagiz , bunlarin niyeti ne ???
Gitsin Tarsus , Kayseri veya Ankara Tuzlucahiri kurtarsin
Neden Kurdistan hic hedefi olmayan icibos siyaset icin atispoligonu yapilmak isteniyor
Ahmaklarin gerekceside ahmakca olur.
Hayir çekilmenin yada yenilginin PKK,deki kominist akilsizliktir.
Kurd parti ve orgùtlerinin birlik olmaz askeri gùçùdùr.
Birlik olmak tùm Kurdlerin biji PKK demesi deyildir.
Stalingraatcilarin hayal dùnyasidir.
Kerkùk,ùn ixanetine alki§ çalanlarin Afrin ùzerinden zaferi olamayacagi ve bu duygularin Kurd u Kurdistani olmadigi ayan beyan.
Baksaniza ANF,te Duran Kalkan sirada yùksekova diyor.
Konu§acak Kurd kalmadi.
Tùrk i§galci ordusuna hazirligini yap ve gel diyen birinin tutuklanmasi gerekli.
Neden sirada Kayseri,Yozgat, sivas,Nigde yok Duran Kalkan?
Nere senin bu halkin?
Mustafa Karasu:Gùney sava§i 5 ci parti kongre karari diyor.
O zaman neden PDK ve YNK,i sucladiniz?
Iyi bir yastik sorunu cozer.
Kurd milletinin kaan kaybina ùzùlen Kurd milliyetcileri i§galci turk devletinin kaan kusarak olùmùnù istiyor.
Kendi libasi kendi kaani ilà kirlenen Kurd milletidir.
Bunun suclusu i§galci tùrklerdir.
Kurd milliyetcileri i§galcinin libasi kendi kaani ilà kirlenmseini istiyor.
ANF,te Duran Kalkan yine zafer ilan ederek Afrin,den sonra siranin Yùksekova,ya geldigini soylùyor.
Siz ne dersiniz? §ehirlerde barikat sava§i devam etsinmi?
Bakalim sizin siyasi yorumunz nasil.
Belki sizden ogreneceklerimi z olur.
Selamlarla.
Newroz li te piroz bit.
Suriye'deki savaş haritasına bakan herhangi birisi, Afrin'de etkili ve yoğun bir gerilla savaşının yürütülemeyeceğ ini görür. Kuzeyde TSK-ÖSO, güneyde Rusya-Esat hükümeti denetiminde ve halkla birlikte Afrin özerk yönetiminin mültecileştiği Şehba bölgesi. Rusya'nın gözetiminde Afrin nasıl pay edilecek o tartışılıyor.
Sağlam-bağımsız bir üslenme alanına sahip olmayan YPG'den Afirn'de etkili ve yoğun bir gerilla savaşı yürütmesini beklemek ancak bir fantazinin konusu olabilir.
Şu aşamada Afrin büyük ölçüde uluslararası bir dayanışma, insan hakları ve diplomasi inisiyatifinin etkili olabileceği bir "sorunlu bölge" haline gelmiştir. Güney sınırında kalıcı bir mülteci bölgesinin inşası son derece kritiktir.
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için